Discussies over vermeende illegale praktijken bij bridge laaien op


w1 w2 w3 w4

Advertisements

About bridgenieuws

Kees Tammens (1950): Robberbridger, 1968-2005. Trainer Nederlandse junioren, 1991-2015. Competitie-bridger, 1972-2007. International, 1978-1996. Zaterdagrubriek: 1986-1995 in Trouw, 1996-2018 in de Volkskrant. Publiceert in BCM/Bridge en Bridge Beter. Vanaf 2015 jaarlijks Bridge Beter scheurkalender. Stelt spellenboekjes en trainingen samen.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Discussies over vermeende illegale praktijken bij bridge laaien op

 1. Pieter de Jong says:

  Kees, het is een mooi verhaal dat je maakt, maar om nou nog steeds te blijven geloven in dit sprookje snap ik niet. Mart Smeets heeft ook een decenium volgehouden dat Armstrong echt hard kon fietsen. Nou kan hij dat ook harder dan ik, want mijn vitamine pilletjes zijn niet zo krachtig. Maar dat die FS valsspelen staat nu echt buiten kijf. Men wil helden blijven vereren, maar dit zijn toch echt geen helden meer en misschien ook nooit geweest. Ze hebben de bridgewereld gewoon belazerd en er veel geld mee verdiend neem ik aan.

  Like

 2. Hans Uijting says:

  Hoi,

  Ik merk in de discussie een hoog “confirmation biais’ gehalte. Anton ziet zijn verdenkingen bevestigd en Kees wil ruimte laten voor inspiratie en genialiteit. ( Een van de kenmerken van de romantiek, ik stem voor 🙂 )
  Maar de echte vraag is niet of er spellen zijn waar ze in de (onverwachte) kracht van partner uitkomen , maar hoe vaak dat in totaal gebeurd. Uitkomen is het moeilijkste van bridge en iedereen probeert wel eens wat en van iedereen zijn dan ook spellen te vinden waar opeens raak wordt gestart. De vraag is dus of LT ook regelmatig geinspireerde starts hebben die helemaal mis zijn en hoe vaak proberen ze zoiets geinspireerds.
  ALS er bewijs gevonden kan worden in gespeelde handen, dan moet dat liggen in de percentuele verhoudingen, tussen geslaagde starts en mislukte starts, en tussen geinspireerde starts en consensus starts en niet in voorbeelden. Iedere start is te verdedigen en iedere rake start is verdacht te maken, en het resultaat is een zinloze discussie tussen posities.
  Tot die tijd is het gevaar van een heksenjacht aanwezig en hoe moeilijk het ook is om valsspelers vrijuit te laten gaan, ik vind het gevaar dat ze onterecht gelyncht worden moeilijk te slikken. (kijk maar naar de eerste reacties op dat akkefietje met die Amerikaan laatst.)
  Ik wil wel zeggen dat ik het niet met Kees eens ben, dat de enige weg voor iemand die zoiets vermoedt de gang naar de rechter is. Nog afgezien van de enorme kosten die dat met zich mee zou brengen, is dit niet iets voor een individu. Er zou een klokkenluidersloket bij de WBF moeten zijn die dit zou kunnen onderzoeken zonder dat het allemaal op internet wordt uitgevochten.

  met veel ambivalentie

  Hans

  Like

  • Floris says:

   Hoewel ik al jaren met plezier dit blog volg, voel ik nu voor het eerst de behoefte om te reageren. Ik krijg (net als Anton) het idee dat Kees niet geheel van alle ontwikkelingen op de hoogte is.

   1. Dhr. Brogeland heeft wel degelijk de gang naar ‘de rechter’ (in casu de WBF, de EBL en de ACBL) gezocht al vorens het bewijsmateriaal op internet te plaatsen. Wist Kees dit al?
   2. Kees insinueert in eerdere blogs dat dhr. Brogeland deze aantijgingen zou hebben gedaan uit rancune over een recent verloren onderlinge confrontatie. Weet Kees wel dat dhr. Brogeland (+ de drie andere leden van het team) hun titels, masterpoints, seedingpoints en prijzengeld hebben teruggegeven die ze met FS behaald hebben? Lijkt me wel een zeer groot offer voor een beetje rancune. Tel daar nog eens bij op dat ook dhr. Brogeland met deze aantijgingen zijn eigen bridgeleven (=baan) op het spel zet…
   3. Er zijn al jaren geruchten rond dit paar over vermeend valsspel. Zelfs ik weet dat (en ik ben alles behalve een topspeler). Weet Kees wel dat dit “mogelijk sterkste paar ter wereld” al eens in eigen land veroordeeld is voor valsspel?
   4. En (misschien wel het belangrijkste) weet Kees al dat de ‘code’ gekraakt is? Ze seinen uitkomsten met hoe ze de tray weghalen en het board terugplaatsen. En met zeer zwakke spellen maken ze auditieve geluiden (kuchen, waterdrinken). Het gaat echt niet om enkele voorbeelden, er staan tientallen zo niet honderden voorbeelden op Bridgewinners. Het bewijs is echt overweldigend, en valt echt niet allemaal toe te schrijven aan confirmation bias. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat ze dummy kunnen vragen om hulp (zoals bij de beruchte 6ruiten, waarbij Fisher zeker NIET volledig neutraal aan tafel zat, zoals Kees beweert gezien te hebben, maar juist diverse malen onrustig zijn shirtje gaat rechtstrijken, meerdere keren gaat verzitten etc.

   Kortom: misschien moet Kees de beelden en de posts op bridgewinners voor een tweede keer bekijken (aangezien hij beweert alles al eens gelezen en gezien te hebben). Ik ben benieuwd of hij tot nieuwe inzichten komt, en of hij deze dan ook op dit blog post.

   Floris

   Like

   • bridgenieuws says:

    1: Het is in eerste instantie op het internet geplaatst, en – mits het al is ingeleverd – nu zitten officiële instanties te bedenken wie het gaat behandelen
    2: Het inleveren van titels, meesterpunten is gratis, prijzengeld is er niet in de VS en ik heb nergens gehoord dat Boye cs hun loon (door de sponsor betaald) naar een goed doel hebben overgemaakt
    3: Er is een geval bekend van Lotan die als aspirant (17 jaar) een spel zou hebben verduisterd, veroordeeld wegens vals spel zijn ze nooit en te nimmer, er is ook nooit een proces geweest
    4: Als dit het geval is, en het zal uiterst lastig te bewijzen zijn, kun je wel alle bridgers veroordelen, ze zitten allemaal te schuiven op hun stoel

    Like

  • bridgenieuws says:

   Heel goed, je kunt makkelijk zeggen als iemand uit zijn neus zit te pulleken, hij een zwakke hand aangeeft.
   Confirmation na de daad
   Ik wacht af wat er gaat gebeuren

   Like

 3. Piet de Vries says:

  Ik kan heel goed starten. Ik kom in 80% van de gevallen met dezelfde kaart uit als Meckstroth! Na 25 uitkomsten is de kans dat ik zo fantastisch goed uitkom nog maar iets meer dan 0%. Ik moet tot mijn schrik constateren, dat ik een valsspeler ben.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.