Topbridger Erik Kirchhoff (1952-2012) sloeg altijd en overal toe


Afgelopen zondag kwam het verschrikkelijke bericht dat Erik bij het snorkelen in de Antillen onwel was geworden en dat reanimatie niet meer mogelijk was. Al dagen zit ik aan Erik te denken, zoek spellen op en herinner ik me geweldige avonturen. Het waren super jaren voor ons jonge bridgers. Heel Europa door met een gammele auto op zoek naar toernooien. Altijd op jacht naar een prijs. Erik wilde altijd en het lukte vaak ook wonderwel.

Ik zal Erik eind 1970, begin 1971 voor het eerst hebben ontmoet in het schaakcafé ‘de Oude Schouwburg’ op het Leidseplein. Hij speelde al bridge bij Minerva met Olivier Kegel. Erik en ik namen wel snel samen deel aan junioren kampioenschappen en andere toernooien. Als ik het me goed herinner wonnen we in 1974 voor de eerste keer het Hunnebed parentoernooi in Emmen. Dat won Erik daarna nog vijf keer; en telkens met andere partner. Alleen voor de vijfde keer, het was een lustrum jaar met een extra eerste prijs mocht ik weer opdraven! En al snel gingen we Europa in voor Philip Morris parentoernooien. Op een goed moment had hij het helemaal voor elkaar door met Jouko Renqvist naar een heat in Turku te gaan zodat hij in het eindklassement een plaats boven mij eindigde. Hij kon er daarna nooit tegen dat we voor de negende en tiende plaats hetzelfde bedrag kregen uitgekeerd: dat was voor die jaren een enorme som van 3000 Zwitserse Francs, die stond op fl.1.40.

Erik snapte al snel alles van de matchpointtelling. In ons aanvallende spel telden wel heilige regels die je niet mocht overtreden. Natuurlijk boden we op alles wat los en vast zat maar als de tegenpartij opeens in 4♣ of 4♦ afpaste, was het verplicht voor ons om ook te passen! Niemand wist wie wat kon maken, het kon eens slem voor de tegenpartij zijn. Dat gebeurde regelmatig.

Oost/NZ       NOORD

————-♠ 10 7 3

————-♥ A B 5

————-♦ 4 3

———— ♣ V 10 8 7 6

WEST                        OOST

♠ 9 6 4                     ♠ H 8 5 2

♥ V 4 3                     ♥ H 8 7 2

♦ H 8 5 2                   ♦ A B 9 7

♣ B 5 3                     ♣ 4

———-ZUID
———-♠ A V B

———-♥ 10 9 6

———-♦ V 10 6

———-♣ A H 9 2

1981, Juan-les-Pins, paren

WEST     NOORD         OOST     ZUID

————————1 ♦      1 SA

2 ♦           3 SA                pas      pas

pas

Erik zat in 3SA, kreeg als uitkomst ♦5 (pair-impair) voor ♦A in oost die ♦7 naspeelde. Hij keek er even naar en zette opgewekt ♦V. West nam ♦H en speelde ruiten door zodat oost-west met de eerste vier slagen begonnen. ER waren twee redenen waarom Erik ♦V zette. Op de eerste plaats liet hij zich niet door oost met ♦AH in de maling nemen, maar als west ♦H had zat ♠H beslist op zijn plek. Gelijk had hij, deze 3SA werd zelden geboden en +600 was 336 (top waas 388).

We kregen ook eens de arbiter aan tafel.

♠ A H 7 4 3 ♥ V 5 ♦ V 10 9 ♣ A 8 6

Erik zat in derde positie met niemand kwetsbaar. Ik opende 1♣, wat antwoordde hij?

En Juan-les-Pins natuurlijk. We logeerden altijd met een grote groep hokkers en instituters in Eucalyptus. ’s-Morgens rennen om op tijd in de joker of bonkpartij bij het zwembad te zijn. Dan je om 15.00 haasten voor een zitting parenbridge, lekker eten, uitslaan en dan snel weer naar ons huisje voor het een of andere spelletje. Van 1979-1983 speelden we zo vijf keer (25-2-1-15-52). De tweede plaats in 1980 was opmerkelijk want er werd geen winnaar gehuldigd. Het Oostenrijkse echtpaar Manhardt werd verdacht van vals spel en de Fransen keerden de eerste prijs niet uit. Of dat allemaal in de haak was zijn we nooit te weten gekomen. Peter Manhardt was een geweldige speler en we hebben tegen hem en Vogelsang wel in Boedapest gespeeld.

Noord/–     NOORD

————♠ 6

———–♥ A H 10 8

———–♦ A 7 5

———–♣ H 10 5 3 2

WEST                                      OOST

♠ V B 10 9 5                            ♠ 8 2

♥ B 9                                        ♥ 7 6 4 3 2

♦ H B 6 4 2                             ♦ 6 3

♣ B                                         ♣ V 9 7 4

————–ZUID

————–♠ A H 7 4 3

————–♥ V 5

————- ♦ V 10 9

————-♣ A 8 6

WEST     NOORD         OOST     ZUID

———1 ♣                    pas      1 ♦

1 ♠          dbl                     pas      pas

pas

Het was een typisch spel voor 3SA maar Erik hield met 1♦ nog even de opties open voor het geval ik een sterke hand had maar na mijn to dbl wist hij wel raad met 1♠ waarin we de leider op drie troefslagen hielden voor 378 van de 388 (wat moet je dan halen voor een top, waarom niet alle matchpoints hoor je hem nog zeggen). De arbiter kon hier ook niets mee en probeerde de Franse tegenstanders die erg opgewonden waren te sussen wat niet echt lukte.

Met eerst Jan van Cleeff en later Joost Almekinders als partner en Beens-de Boer promoveerde Erik in 1978 naar de MK. Gerrit de Boer stopte en ik nam zijn plaats in. In 1979 gingen Gerhard en Gerrit weer spelen zodat ik eindelijk ook met Erik in de competitie aan de bak kon. In 1981 kwamen André en Leo, die beurtelings door Pieter Bas werden vervangen. ‘Hoe het hok 1984 haalde’ was de opdruk van een spandoek bij de eerste overwinning in de MK viertallen. Dat gebeurde weer in 1987; in 1985 wonnen we de MK-paren.

Eind 1979 kwam Garozzo voor training naar Nederland. Daar wilden we graag aan meedoen, we melden ons aan maar de NBB zag ons niet zitten. Nu was de training wel eens in De Kring op het Leidseplein en daar kwamen we makkelijk binnen omdat we er mensen als Reinbert de Leeuw, Hein Donner en Tabe Bas kenden waar we wel eens mee hadden gespeeld. Zo zaten we aan bij de wijze lessen van de Italiaanse maestro die wel vreemd opkeek van onze strapatsen aan de bridgetafel. Bij de selectie voor het Olympiade team van 1980 overleefden we (met René Hermans en Dick Pol) als nevenpaar de eerste ronde door een team met Haagse vedetten uit te schakelen. In de halve finale ging het mis.

Boven alles waren we prijsjagers. Elk weekeinde maar ook als er doordeweeks ergens iets was te verdienen trokken we daar naartoe. Het maakte niet uit; ik zorgde er maar voor buiten het kantoor van de gemeentegiro te staan en we reden vol gas weg. Ntuurlijk met Erik achter het stuur; het was voor mij zinloos mijn rijbewijs te halen, ik zou toch niet mogen rijden.

Bij een toernooi in Vittel ging het dagen lang het allerminst soepel. Met een eindsprint stegen we toch naar de derde plaats. Een leuke prijs in cash en Franse cheques. We sliepen in een hotel op de markt waar net een kermis was. Erik moest en zou de hoofdprijs in de een of andere loterij winnen. Het gevolg: al ons geld op. En we konden het hotel met de cheques niet betalen. Hoteleigenaresse Madame Therese maakte er geen probleem van. Een zus van haar woonde in Rotterdam. Daar reed Erik de week daarop wel langs om alsnog te betalen. En de cheques? Die konden we tot grote ergernis van Erik zelfs bij de gemeentegiro niet inwisselen.

De auto’s waren niet altijd van de beste kwaliteit. De reis naar Vittel ging met een miniscuul Fiatje 500 of iets dergelijks. Maar het ding startte niet best. Daarom zorgden we er altijd voor boven op een bergje of in elk geval op een aflopende weg te parkeren. Dan ging Erik in de auto zitten en kon ik het ding aanduwen; dan was ik in elk geval ergens goed voor. En dat moest wel altijd met een beetje vaart gebeuren, dat was duidelijk voor Erik die toch al altijd haast had.

BUITENBRIDGE: Erik interesseerde zich voor van alles en wist mede dankzij zijn verre reizen ook heel veel over dieren en bloemen waar ik nog nooit van had gehoord. En als we ergens waren grepen we onze kans: naar Highbury voor Arsenal-Tottenham, naar Legia Warschau in een stadion met alleen maar militairen. Naar de Miami Dolphins om ons daar drie uur lang stierlijk te vervelen. Naar Peter Frampton.

About bridgenieuws

Kees Tammens (1950): Robberbridger, 1968-2005. Trainer Nederlandse junioren, 1991-2015. Competitie-bridger, 1972-2007. International, 1978-1996. Zaterdagrubriek: 1986-1995 in Trouw, 1996-2018 in de Volkskrant. Publiceert in BCM/Bridge en Bridge Beter. Vanaf 2015 jaarlijks Bridge Beter scheurkalender. Stelt spellenboekjes en trainingen samen.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.