Opvallende bridgeavonturen


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oplossing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About bridgenieuws

Kees Tammens (1950): Robberbridger, 1968-2005. Trainer Nederlandse junioren, 1991-2015. Competitie-bridger, 1972-2007. International, 1978-1996. Zaterdagrubriek: 1986-1995 in Trouw, 1996-2018 in de Volkskrant. Publiceert in BCM/Bridge en Bridge Beter. Vanaf 2015 jaarlijks Bridge Beter scheurkalender. Stelt spellenboekjes en trainingen samen.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Opvallende bridgeavonturen

 1. Peter Seij says:

  Nou zie je maar hoe subtiel zulke dingen zijn. Ik als west redeneerde als volgt: partner weet ook wel dat ophouden nooit zin zal kunnen hebben (we zien hem nooit meer terug) en dus is distributie van geen enkel belang meer. Elk signaal moet nu op de switch betrekking hebben, en omdat harten boer wellicht toch niet helemaal te lezen is MOET ook in klaveren dit signaal herhaald worden. Klaveren 3 vroeg derhalve om ruiten. Na redelijk lange aarzeling ben ik dan ook ruiten geswitcht, al moet ik zeggen dat harten boer als singleton niet waarschijnlijk leek omdat zuid die extra gratis snit zeer waarschijnlijk meegenomen zou hebben… Een zaak met een dubbel bodempje derhalve. Zo is het nu eenmaal. Wat een prachtig spel trouwens dat je er nooit over uitgesproken/schreven/lezen raakt… Groet, P.

  Like

 2. bm says:

  Leider is in bezit van een minumum 22-23 met A9 sec van klaver. Of, horror, 9x van klaver…

  Maat heeft 1 hoog plaatje, dat is duidelijk. Is dat SK of RK dan tel je voor leider 12 betonnen slagen, aannemende dat z/hij het contract niet vergooit door in K te snijden met maar 1 entree in dummy.

  H KJ sec is erg specifiek en daarom niet zo waarschijnlijk. Bovendien is het nogal wat om als leider de start dan niet naar de hand door te laten lopen.

  Conclusie, maat heeft waarschijnlijk een Aas, en leider heeft een puntje gesmokkeld.

  Goed, ophouden is nogal riskant omdat je wellicht K K niet meer als slag terugziet.

  Als maat KA heeft zal leider down gaan. Blijft over RA en SA. Zonder aanwijzingen zou ik leider op een Ruiten bakkleur spelen, een vrij voor de hand liggende reden om een niet zo controlerijke SA hand op te waarderen. Maar een goede vijfkaart Schoppen is ook denkbaar. De aanname van een bakkleur bij leider maakt overigens H KJ (of JT) sec bij maat extra onwaarschijnlijk omdat dat een vierkaart bij leider impliceert.

  Als maat een Aas heeft zal z/hij dat ongetwijfeld hebben willen vertellen. H B lijkt me vrij ondenkbaar als het R A is, want in harten zelf heeft een signaal van Boer tweede of derde geen enkele zin. Daar staat tegenover dat de laagste klaver eventueel ook als signaal opgevat kan worden. Maar H B lijkt me significanter.

  Conclusie: een heel moeilijk, maar oplosbaar probleem. Desalniettemin had ik in de praktijk zomaar de klaver kunnen duiken…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.