Lastige keuze voor bridger in tegenspel


Bij het tegenspel is een goed signaal in de eerste slag onmisbaar. De informatie die je daarmee overbrengt is dikwijls precies datgene wat partner nodig heeft. Maar niet elke kaart is even duidelijk. De leider kan altijd falscarden om het de tegenspelers lastiger te maken. Bij het open Paris (studenten) viertallen kampioenschap in Delft, aka NSK 2011 wist west niet wat te doen. De kaart van zijn partner in slag één gaf allerminst doorslaggevende informatie.

West heeft ruiten negen en niet ruiten zeven, sorry

oplossing

About bridgenieuws

Kees Tammens (1950): Robberbridger, 1968-2005. Trainer Nederlandse junioren, 1991-2015. Competitie-bridger, 1972-2007. International, 1978-1996. Zaterdagrubriek: 1986-1995 in Trouw, 1996-2018 in de Volkskrant. Publiceert in BCM/Bridge en Bridge Beter. Vanaf 2015 jaarlijks Bridge Beter scheurkalender. Stelt spellenboekjes en trainingen samen.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Lastige keuze voor bridger in tegenspel

 1. bm says:

  De dubbele R7 in dit verhaal is nogal storend, want de essentie is altijd om jezelf specifieke handen voor te stellen. Aannemende dat de uitkomst van AK92 i.p.v. AK72 was, mis je in Ruiten nog V,B,T,5,4. Maar met R VB zou maat RV gespeeld hebben, en met BT vaak de B.

  Leider heeft dus in ieder geval iets in Ruiten. Niet echt verbazingwekkend gezien het feit dat partner maximaal een punt of vier zal hebben. Maar eigenlijk ben je helemaal niet in partners Ruitens geïnteresseerd. Je wilt alleen maar weten of je harten moet switchen (maat heeft HK of evt HV) dan wel of je gewoon moet hopen op een klaverslag als downslag, in dat geval kan 1 enkele punt (KB) bij hem/haar al voldoende zijn.

  Partner moet dus alleen afsignaleren als z/hij de Harten switch wil voorstellen, dit is de ‘obvious switch’ methode die overigens in Nederland niet algemeen gebruikelijk is als ik het wel heb.

  Nu even de twee mogelijkheden doordenken:

  a) het is een aansignaal, dat moet dan wel haast precies VT6 zijn (of een doubleton V6/B6/T6, in dat geval is het vrij zeker down als je 3x Ruiten speelt) en leider heeft dan ‘afgesignaleerd’ van B754, een nogal ‘gevorderde’ actie.
  b) het is een afsignaal, dan zijn er beduidend meer mogelijkheden (J65, 654, enz).

  De kans is beduidend groter dat het een afsignaal is.

  Maar dan nog steeds geeft Harten switch een flink risico dat je tweede Ruiten slag de mist in gaat en dat is vrij zeker fataal voor de verdediging.

  Misschien moet is de actuele hand Oost wel RB bijspelen, als zijnde de meest heftige kaart, om daarmee HK te suggereren.

  Like

 2. Peter says:

  Je speelt niks na. Je roept de arbiter. Er zitten twee ruiten 7’s in het spel. 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.